Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček Polní

    Křeček Polní

 

            (Cricetus cricetus)

Křeček polní,téžObrazek křeček obecný, je evropský křeček z podčeledi Cricetinae. Je obyvatelem otevřené kulturní krajiny. Vyskytuje se v nížinách, kde se jeho výskyt v současné době obnovuje, zatímco z vrchovin a pahorkatin prakticky vymizel. V Česku je chráněný zákonem jako silně ohrožený druh.Bývá zaměňován s přísně chráněným syslem - od něho se však liší pestrou srstí.

 

 

Popis:

 

Křeček polní je výrazně větší, než křeček zlatý chovaný jako domácí mazlíček, jeho váha dosahuje 150-600 g, délka 215-340 mm. Má zavalitější tělo, krátké končetiny a kratičký, řídce osrstěný ocas. Má pestré zbarvení. Na hřbetě mívá žlutohnědý až rezavě hnědý pruh s načernalými konci delších chlupů, na břiše bývá naopak tmavohnědý až černý. Hlava bývá nahoře rezavá, po stranách, za ušima a na čenichu bývají bílé nebo nažloutlé skvrny stejně jako na předních končetinách. Relativně hustou srst obměňuje jednou ročně. Typickým znakem jsou dobře vyvinuté lícní torby. Samci mívají v době rozmnožování nápadně zvětšené boční kožní žlázy.

 

Potrava:

 

Zrní,semena,zelené rostliny,hmyz,ale i mláďata ptáků.

 

 

Rozšíření:

 

Výskyt křečka polního ze zaznamenán od Belgie a Alsaska na západě po jihozápadní Sibiř(povodí Jeniseje)na východě a Rumunsko na jihu.Je typickým obyvatelem stepí a polí,kde si vyhrabává složité doupě.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář