Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček Syrský


Křeček Syrský

 

                    (Chov)

 

 

Chov křečka Syrského-coObrazek potřebuje

 

 

Klec:

 

 

Velikost klece pro jednoho křečka by měla být minimálně 60 x 25 x 30.Je lepší aby měla klec alespoň dvě patra.Vhodná je klec která má alespoň dvě strany z vodorovných mříží, aby po nich křeček mohl šplhat. Důležité: Kam s klecí: Klec postavte na nějaké klidné místo ke stěně, nejlépe do rohu. Vybrané místo by mělo být světlé, bez průvanu nebo vlhkosti. Pozor! Nesmí být příliš blízko topení, nebo naproti oknu aby do ní svítilo slunce- hrozí přehřátí křečka.

 

 

Terárium:

 

 

Terárium, pokud se pro něj rozhodnete, musí být o trochu větší než klec, osobně ho však moc nedoporučuji, jelikož není tolik vzdušné jako klec a křeček po skle narozdíl od mříží nemůže šplhat.

 

 

Napáječka:

 

 

Kromě klece nejnutnější věc. Na trhu je spoustu druhů napáječek,pro vašeho křečka však bude nejvhodnější plastová o velikosti 100 ml.Důležité je,aby měla kovové pitítko (tyčinka,která vede z napáječky,slouží jako brčko).Stávalo se mi,že jiné napáječky mi křečci zničili.Do terária se dá použít skleněná napáječka,křečci z ní však likvidují gumové části.

 

 

Domeček:

 

 

Pokud křečkovi pořizujete plastový domeček,dávejte pozor na příliš tenký plast.Křečci ho rádi okusují.Nejvhodnější jsou domky dřevěné, nebo keramické.Dobře také poslouží keramický květináč či kokosová skořápka.

 

 

Výstelka domečku:

 

 

Jako výstelku domku můžete použít toaletní papír,nebo neparfemované papírové kapesníčky.Také lze použít seno,z kterého si křečci,pokud nemají domek,postaví hnízdo.Pokud domeček mají,obvykle si seno natahají dovnitř stejně jako toaletní papír nebo kapesníky.

 

 

Podestýlka:

 

 

Asi nejčastěji používanou podestýlkou pro křečky jsou hobliny.Ty neodsuzuji,jen by v nich neměly být drobné piliny, které se práší a dráždí oči i nos křečka. Podle mně je nejlepší podestýlka z kukuřičných vřeten (německý výrobce),která se vůbec nepráší a perfektně saje všechnu vlhkost.Absolutně nevhodný je kočkolit,nebo podobný kamínkovitý sajrajt,který se dá použít akorát do kočičích toalet.

 

 

Miska:

 

 

Není tolik důležitá,jelikož pokud křečkovi krmení nasypete na některá místa v kleci, bude mít o zábavu postaráno při hledání potravy (mimochodem-v přírodě křeček naběhá až deset kilometrů za den aby se uživil).Na umístění potravy však nevybírejte místa jako je roh klece nebo terária,nebo prostor pod napáječkou (krmení se znehodnotí případným ukápnutím vody do misky,nebo na nasypanou hromádku).Pokud se však pro misku rozhodnete,vyberte takovou,která se hned nepřevrátí,tzn.kameninovou (tu také křeček nebude okusovat).Můžete ale i oužít plastovou (můj křeček jí má a neokusuje ji).

 

 

Kolečko na běhání:

 

Pokud máte dva křečky,nebo hodně prostornou klec, nemusíte kolečko pořizovat.Většina křečků však běhání v kolečku miluje a někteří z nich se dokonce stávají "vrcholovými sportovci"(takový křeček neustále běhá v kolečku,občas se jde nažrat a jinak spí).Které kolečko je na běhání nejvhodnější,musíte určit vy sami.Každé z nich má své výhody i nevýhody.Pokusím se vám sestavit stupnici koleček- od nejlepšího k tomu nejméně vhodnému.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář